Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Dysfunktionelle familier har et grænsesætningsproblem. Hjemmet er fyldt med narcissistisk vrede og projektioner, i stedet for selvreflektion. For en narcissistisk misbruger kan aldrig se forbi sin egen maske. Ingen i familien må se personens svagheder og ikke-perfektionisme. Hvor imod hos sunde familier accepteres svagheder.

Den narcissistiske misbruger i den dysfunktionelle famile er hele tiden i forsvar og projicerer i et væk sit eget skidt over på de andre i familien. En måde hvorpå misbrugeren kan gøre dette er ved triangulering. Og triangulering anvendes, når personen ikke får ret. For i sin kerne føler den narcissistiske misbruger sig skamfuld, kronisk som et offer, og har et lavt selvværd. I misbrugerens verden vil det altid være ham eller hende, som har ret. Og derfor bliver den person nødt til at skamme de andre ud. Det er en del af trianguleringen.

Triangulering drejer sig om at inddrage en tredje person (eller flere) i en konflikt, for at spille personerne ud mod offeret, det virkelige offer, som den narcissistiske misbruger har udset sig. Men den tredje person i trianguleringen har intet med sagen af gøre. Personen bliver inddraget.

Den person, som triangulerer kan sagtens være en, som du oplever som empatisk. Og du har måske delt meget om dit personlige liv med ham eller hende. Men så kommer dagen, hvor du er nødt til at sætte en grænse, og pludselig er de varme følelser forsvundet som dug for solen. Forduftet. Væk. I er ikke længere venner. Personen siger det måske ikke til dig, men lige pludselig oplever du, at personen har sladret om dig til andre i det miljø, hvor I begge færdes. Og de andre vil pludselig ikke længere tale med dig. Og kontakter dig ikke.

Narcissistens selvværd er nede i gulvbrædderne. Derfor samler den narcissistiske misbruger altid på flyvende aber, som kan komme og hjælpe personen med at føle sig hel. De flyvende aber er til for at tjene narcissisten. Narcissisten rekrutterer dem ved at drage dem ind i samtalen bag din ryg, fordi den narcissistiske personlighed, i sin grundvold, føler sig grandiøs, hævet over andre, vred, destruktiv og uden respekt for andre. Det er naturligvis også altid narcissisten selv, som er “ofret”, når der opstår uenigheder i en relation. Man mødes aldrig i en “jeg er ok – du er ok” dialog.

Det er ikke altid, at de flyvende aber ved, at de er rekrutteret af en narcissist eller en narcissistisk misbruger til det beskidte arbejde, men de hopper med på det, fordi narcissisten er så en dygtig skuespiller. Og god til at agere uskyldigheden selv. Her er der tale om den skjulte narcissist.

Karakteristisk ved de flyvende aber er, at de altid opererer i jeres fælles omgangskreds. Det kan være familiemedlemmer, dine børn, din kæreste, dine venner eller bekendte, arbejdskolleger, andre kirkegængere i et kirkefællesskab eller lignende.

Den psykologisk term for de flyvende aber stammer fra eventyret “Troldmanden fra Oz” eller på engelsk “Wizard of Oz”.  Eventyret er skrevet og udgivet af New Yorkeren Lyman Frank Baum i det 1900, som et billede på en metafor over et socialt fænomen.

I eventyret beskrives de flyvende aber som marionetdukker. Som små, lette væsener, der agerer via en usynlig klavertråd. Og det er den onde heks, som trækker i trådene.

I bibelsk forsvand er anvendelsen af triangulering og rekruttering af flyvende aber et meget usundt og destruktivt adfærdsmønster. Det er heksekraft. Og kan splitte hele familier og en arbejdsplads ad.

Hvad skal du gøre, når du oplever dette?

Når du oplever triangulering og en eller flere flyvende aber, er det vigtigt, at du kommer ud af spillet så hurtigt som muligt, og at du konfronterer personen med hvad du oplever. Især hvis det er en person, som du kender godt.

Du skal også huske på, at du ikke er et offer, selvom det er dig, personen går efter. For du har selv været en del af relationen, og måske ligefrem klikket med personen. Det har formentligt været nødvendigt for dig at møde denne person, for at blive helbredt.

Hvis du føler dig ufri, skal du væk. Der står i Bibelen i 2. Korinterbrev kapitel 3: “Hvor Guds liv er, der er frihed”.

Træk dig og udøv selvpleje.

Send gerne din kommentar nedenfor. Det er kun dit navn, som bliver publiceret. 

Læs mere på Narcfri

 

6 tanker om “Treenigheden triangulering flyvende aber og narcissisme”

 1. Undeniably consider that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest factor
  to take into account of. I say to you, I certainly get irked whilst other folks
  think about concerns that they plainly do not recognize about.

  You controlled to hit the nail upon the top and
  also outlined out the entire thing without having side effect, other
  folks could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you!

Der er lukket for kommentarer.

Treenigheden triangulering flyvende aber og narcissisme

 • Admin