Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Narcissister vil gøre alt, hvad de kan, for at du bliver fremstillet som dum og naiv, når du sætter spørgsmålstegn ved dem og deres adfærd.

Dette bør du ikke tillade. Og derfor bør du træde ud af det narcissistiske scenarie.

Det gælder uanset hvilken relation det er.

Når du markerer dig overfor en narcissist, kan du ikke regne med, at de reflekterer over deres egne tanker og forandrer sig til det positive. Du bliver nødt til at være den, der sætter dagsordenen og lytter til din indre guide, Guds stille stemme.

Narcissister er fuldt ud bevidste om, hvad de gør. Og de betragter dig som svag, en dørmåtte – uden en stemme for sig selv.

De føler sig berettigede til at tage patent på det, du står for. Og det gør de med noget nær professionel manipulation, kontrol og nydelse.

Når du træder ud af det narcissistiske scenarie, som du er blevet sovset ind i, sætter dig selv i respekt og viser modparten dagsordenen for jeres relation, vil det føre til, at den narcissistiske person føler sig sårbar, oprevet og lukker ned.

Narcissister betragter sig selv som mentalt overordnede. Og forventer at blive behandlet som sådan. De kender ikke mental-dyderne ydmyghed, nænsomhed og venlighed i deres sande substans.

De føler sig berettigede til andres lydighed og styrer kontaktens forløb.

Når du sætter grænser, vil deres (pseudo)overordnede mentaltilstand reagere resolut med forkastelse og vrede, som bliver vendt imod dig (evt. passiv aggressiv vrede).

De vil beskylde dig for at være disrespektfuld og forkert i din bedømmelse af en situation. Eller de vil vende det hele på hovedet og gøre sig selv til offeret. Og dig til gerningsmand.

Når du viser dem spejlet på deres adfærd, vil de se noget, de ikke bryder sig om. Men, i stedet for at reflektere over egen adfærd, vil den narcissistiske kontrol og autopilot tage over.

De vil bruge deres position, charme og karisma til at inddrage andre mennesker imod dig. Og sladderen, de spreder om dig, vil blive brugt til at rekruttere de flyvende aber.

De flyvende aber er nogle personer i jeres fælles netværk, som tjener til at hjælpe narcissisten med at generablere kontrollen.

Dette sker, fordi den narcissistiske personlighed i sin grundvold føler sig grandios, hævet over andre, vred, destruktiv og uden fligen af respekt.

Læs mere om de flyvende aber her

Det er også narcissisten selv, som er “ofret”, når der opstår uenigheder. Man mødes aldrig i en “jeg er ok – du er ok” dialog.

Det er dig, der er forkert på den. Det er dig, der har misforstået.

Narcissister gaslighter, når de kommer ud af kurs.

Narcissister kan finde på at inddrage dig i noget, der er sket tidligere – nogle begivenheder eller aftaler. For på denne måde at bruge det imod dig.

Det vil de bruge til at retfærdiggøre deres mishandlende adfærd. Og når du konfronterer dem med det, vil de benægte det hele, og vende det imod dig.

Det har kun et formål, nemlig at du betvivler dine egne tanker og dømmekraft.

Dette skal selvfølgelig stoppes. For ellers bliver du ædt op følelsesmæssigt og mister din egen identitet. Mere herom i næste indlæg.

Lær mere her

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Træd ud af det narcissistiske scenarie