Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) For nyligt læste jeg et tankevækkende svar til emnet tilgivelse i Annes Brevkasse fra Ugeavisen Udfordringen her

Jeg har i min kristne trosvandring altid troet – eller bildt mig selv ind, når Gud tilgiver, så betyder det, at Gud glemmer det. Og dette skal vi også gøre. Vi skal jo være som Gud.

Men, faktisk findes nogle dybere lag i tilgivelsens proces, som jeg ikke har tænkt så meget over før, jeg læste brevkassen.

Her kommer Teolog og Rådgiver Anne Manning med nogle interessante bibelske svar.

Tilgivelse kan ske spontant, men oftest er det en proces, som strækker sig over tid. Og det er først og fremmest vigtigt, at vi går til processen med en positiv indstilling.

Vi kan alle lære at tilgive, hvis vi holder ud.

Når dette er sagt, er tilgivelse noget af det sværeste, fordi det er de stærke følelser, der er involverede. Og de sidder fast i hukommelsen.

Vores hjerner er skabt til at huske, ikke til at glemme.

Mange troende mennesker holder dog sig til udtrykket “forgive and forget”. Men er det nu også sandt?

Gud siger i Bibelen, at han ikke længere vil huske på vores synder. Men faktisk siger Gud aldrig, at han vil glemme vores synder. Du kan finde bibelreferencerne i brevkassen her

Gud siger, at han vil fjerne vores synder, at han vil tilgive dem, at han vil slette dem ud, at han vil kaste dem bag sin ryg, at han vil kaste dem i havets dyb. Men, ingen steder står der skrevet, at han vil glemme vores synder. Vores hjerner er nemlig skabt til at huske.

Gud siger i andre skriftsteder, at han ikke vil huske på vores synder. Og det at glemme er noget andet end ikke at huske på. Gud siger nemlig ikke, at han ikke vil huske vores synder, men at han ikke længere vil huske på dem.

Det betyder, at Gud aldrig vil bede dig om at gøre noget, han ikke selv ville gøre. For Gud skabte vores hjerner til at huske. Ikke til at glemme.

Hvis man begynder at glemme ting, kan det blive lidt foruroligende, idet man jo kan mistænke demenssygdommen Alzheimers.

Det at tilgive, er noget, du kan beslutte dig for at gøre.

Det næste skridt er, at tilgivelsen bliver til en åndelig erfaring. Og dette sker ved, at du vælger ikke længere at huske på det eller dem, der sårede dig. For så kan du være sikker på, at du kommer hel igennem tilgivelsens proces.

Der er to dele i tilgivelsens proces. Vi vælger ikke at huske på, det vil sige, at vi ikke afspiller mindet inde i vores hoveder om igen og igen. Og at vi ikke taler om det. Dette er en beslutning, du kan tage, uafhængigt af dine følelser.

Når du tager denne beslutning og gør det, vil Helligånden hjælpe dig med at helbrede det dårlige smertefulde minde.

Det er meget svært at tilgive en, som har stået os nær. Det er også derfor, at Jesus sendte os Helligånden. Vi har brug for Helligånden til at hjælpe os. Så vi kan blive sat fri fra mental og følelsesmæssig lidelse. Ikke mindst efter narcissistisk misbrug.

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Tilgivelsens proces