Spring til indhold

(Læsetid: 4 min.) Bibelen siger, at Guds nåde opdrager os til at sige nej og leve et liv i selvkontrol. Læs gerne Titusbrevet 2:11-12 her

Vi har brug for Guds nåde og relationen med ham som vores Højere Magt, for at blive åndeligt sunde mennesker, og ikke leve livet i kontrol fra andre mennesker.

Guds nåde får vi gratis, når vi erkender vores magtesløshed, henvender os til ham og dagligt arbejder på at blive bedre mennesker. Først og fremmest bedre mennesker overfor os selv. For, før det, kan vi ikke være konstruktive, gode mennesker for andre.

Toplinieadfærd betyder at vi hjælper os selv til at holde vores egen selvkontrol, med gode vaner.

For mange voksne børn handler toplinieadfærd om at bestræbe sig på at at leve autentisk og sandt. Vi lærer at leve responderende, i stedet for reagerende.

For at komme ind i toplinieadfærd, er det vigtigt for os at blive bevidste om, hvad der kan hjælpe. Og det kan f.eks. en daglig praksis med stilhed, bøn og meditation, læse en åndelig tekst, som bygger op og daglig motion.

Mange af os voksne børn har brug for at lære følelsesmæssig neutralitet, når det handler om, at vi bliver udfordrede på det følelsesmæssige område.

Følelsesmæssig neutralitet er især vigtig i forhold i vore relationer til narcissister og andre individer med narcissistisk adfærd, herunder sociopater.

Narcissistiske personer er nemlig mestre i at nedgøre, give andre skylden for alt og skabe tvivl.

Du kender det måske selv fra dit eget liv.

Du har måske en tendens til at tænde på narcissistisk adfærd? Så derfor er det yderst vigtigt, at du kommer tilbage til dig selv, til dit sande selv. Og dit sunde selv.

Du må aldrig gå på kompromis med dit sande selv, pga. frygten for at blive afvist, eller pga. frygten for at miste.

Gud og dit indre barn vil hjælpe dig med at holde dig til dit sande selv, men du må opsøge kontakten, og komme tilbage til dig selv, væk fra de andre.

Det gælder om at blive afkoblet fra den overbevisning, som findes i det narcissistiske tankesæt, som holder dig overinvolveret i et sygt mønster.

I det narcissistiske tankesæt er overinvolvering en del af spillet. Narcissisten fodres af dine følelser. Følelser er som mad, som brændstof for narcissisten. Og narcissisten vil i stor stil bruge dine følelser imod dig, til at manipulere med, til egen fordel. Narcissister besidder ikke empati.

Du bliver nødt til at trække dig fra relationen, hvis du oplever noget sådant. Så du kan få dit sande selv og din sunde fornuft tilbage.

Du blev formentlig primet med frygt, da du voksede op. Du blev primet med kritik og frygtsomme følelser, som gjorde at du tog alt på dig. Det er naturligt for et barn. Alle børn vil elskes. Alle børn har krav på at blive elsket. Og du tog det kærlighedsudhungrede indre barn med dig ind i voksenlivet.

Men med hjælp fra Gud, kan du få få din sindsro tilbage, dit sande selv, din fornuft, din sundhed og din selvkontrol. Og med den kærlighed, du oplever fra ham, Gud, din Højere Magt, kan du lære at frasige dig al den narcissistiske gift, som du på ingen måde har brug for, eller lever godt af.

Jeg har selv været dybt optaget af narcissistiske, dysfunktionelle relationer, langt inde i mit voksenliv, og tog alt for meget skyld på mig. Og da jeg endelig begyndte at stille kritiske spørgsmål til “min narcissist”, begyndte at sige fra, da blev jeg “dumpet” på stedet. Jeg var ude i kulden. Og mærkede foragten fra det andet menneske, som også triangulerede, d.v.s. spredte onde rygter om mig til andre i min familie og omgangskreds.

Men nu kan jeg, nu kan vi, roligt feje foragten og skammen bort. Og sende det hele tilbage til afsenderen, åndeligt talt. Vi modtager det ikke mere.

Det er dit møde med den levende, kærlige Gud, som gør, at du kan komme ud af benægtelsen omkring den dysfunktionelle familiestruktur, som du har båret med dig ind i dine andre relationer. Du har nemlig gentaget din rolle i familien, igennem dine relationer, og især i dine parforhold.

Lad os nu sige denne bøn højt:

“Kære Gud, tak fordi du sætter mig fri af alle destruktive netværk af roller, sanser og følelser, som dybest set stammer fra min dysfunktionelle familiebaggrund. Tak fordi, at du nu sætter mig fri, og skaber en sammenfattet og klog mening med hvad der reelt skete. Også med det, der skete i mig. Tak fordi, at du forløser mig nu. Og tak fordi, du fylder mig op med alt godt, sandt og klogt fra dig. I dit herlige navn. Amen”.

Vi beder også denne bøn højt:

“Kære Gud, hjælp mig nu også med at udholde, leve med smerten og opgive mine indbildte og overspændte forestillinger om det gode liv med X. Tak fordi, at du hjælper mig til at se det som det var, nemlig narcissistisk misbrug. Og det narcissistiske misbrugssyndrom skal ikke længere have fat i mig og stjæle min livsglæde. Tak for ny glæde. Tak for friheden. Tak for ny læring. Tak for viden er magt. I dit herlige navn. Amen”.

Ånden kommer os til hjælp i magtesløshed. Fra Romerbrevet 8:26 her

Det er Guds ånd, der kommer os til hjælp.

Troen i dig bliver aktiveret i din magtesløshed og tilliden til Guds kærlighed vil vokse. Stille og roligt vil du opleve, at du bliver mere og mere dig selv. Du bliver mere og mere til den person, Gud har skabt dig til at være. Du slår rødder i din Gud.

Troen i dig bevæger Gud til at gribe ind i dine omstændigheder.

Du må overholde din del i relationen, nemlig at be, leve i selvkontrol og sætte toplinier for dig selv.

Her følger en liste over mulig toplinieadfærd:

  1. Bede og meditere over ordene fra Gud, din skaber.
  2. Gå til 12-trinsmøder.
  3. Få daglig motion.
  4. Sætte tydlige grænser for dig selv.
  5. Bruge tid på mennesker, som bygger dig op
  6. Erstatte de negative tanker med positive (med det samme, de dukker op).

Send gerne din kommentar nedenfor. Din e-mail bliver ikke publiceret.

Følg med på Narcfri

1 tanke om “Følelsesmæssig neutralitet, selvkontrol og toplinieadfærd er alfa omega for din åndelige sundhed”

  1. Virkeligt dejligt og varmende at tage Gud med på denne rejse. Tak for bønnerne også.

Der er lukket for kommentarer.

Følelsesmæssig neutralitet, selvkontrol og toplinieadfærd er alfa omega for din åndelige sundhed