Spring til indhold

(Læsetid: 2 min.) Som voksne børn af alkoholikere og andre dysfunktionelle familier, opleves mange uløste problemer. Allerede fra barndommen og opefter.

Ifølge de åndelige principper i 12-trins programmet bør vi lære at leve med uløste problemer.

Vi er mange, der går rundt med dårlig samvittighed og følelsen af at være “forkert”, når vi oplever, at problematikkerne ikke kan eller vil løses. Og vi forveksler ofte sundt med usundt, idet vi fejlagtigt tror, det er vores opgave at fixe det uløste.

Men faktisk er det slet ikke vores opgave. Og vi ER i vores fulde ret til at sige nej til hvad som helst, når vi ikke er parate, eller når det føltes utrygt. For livet består af meget mere end overlevelse. Fixe-mode er ikke vores lod i livet. Vi skal selv leve.

Du har ret til at trives og være fri og glad omkring mennesker, du holder af. Du har ret til at være i fred for dig selv. Når som helst. Og på din måde, så længe du ikke skader andre.

Du har ret til at vokse. Du har ret til at lave fejl. Du har ret til at forandre dig.

Læs mere om dine personlige rettigheder, ifølge ACA her

Livet er noget, der strømmer frit imellem os. Vi bør kunne komme som frie til hinanden. For når vi bliver utrygge, f.eks. ved personlig overvågning, stalking eller kritik, er det ikke længere frit.

Så må vi bakke ud og sige fra. Og hvis ikke det bliver modtaget af den anden, bør vi lære at leve med uløste problemer.

En lidt “sjov” betragtning (Anonym):

“Det var bare til en efterårskoncert i kirken, hvor en bekendt kom hen og anbragte sig lige midt i det hele. Lige bag ved mig. Og så kom han hen og stillede sig ved siden af mig. Imens han smilede. Men uden at sige et ord. Han var så tæt på, han næsten trådte mig over tæerne. Jeg lod som om, jeg ikke så ham. For jeg ville være i fred og hilse bagefter. Men det slap jeg ikke ustraffet fra! Og så forventede han, at jeg skulle være venlig. Han var en bekendt, men ikke min ven. Så hvad gør man lige her? Noget i mig havde mest lyst til at myrde ham. Mit falske jeg ville ikke danse mere”.

Det er netop det falske jeg, som aldrig vil være til besvær, som aldrig vil være egoistisk, som aldrig vil være selvhøjtidelig. Det falske jeg vil, for alt i verden, undgå en konfrontation. Indtil det får nok.

Vi bør lære at leve med uløste problemer.

4 tanker til reflektion og bøn:

  • “This too shall pass”. (Buddha)
  • Hvor vigtigt er det? Et 12-trins slogan, som kan hjælpe dig med at tænke, før du handler, og give dig fornemmelsen af proportioner.
  • “I did not cause it. I can not control it and I can not cure it”. Et 12 trins-slogan, som du kan læse mere om her
  • Bøn: Gud, vis mig hvordan jeg kan leve med uløste problemer, på en vis, proportionel måde. Hjælp mig med at være kærlig. Især overfor mig selv. Amen.

Slut gerne af med sindsrobønnen her

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Lev med uløste problemer