Spring til indhold

(Læsetid: 4 min.) Dette indlæg er en ny bearbejdning af et opslag fra januar 2020.

At være medafhængig er at være medmisbruger. Du er en behager af andre på egen bekostning. Du tager for meget ansvar. 

Medafhængighed er knyttet til en tvangspersonlighed. Det lave selvværd er kendetegnende. Du vil gøre alt, for at få accept og anerkendelse fra andre. 

At være medafhængig kan sammenlignes med at være en dørmåtte. Den medafhængige har et basalt, men ubevidst behov for at blive trådt på. Og ultimativt forladt. 

Hvis du som medafhængig er i en relation, vil det, med høj sandsynlighed, være sammen med en narcissist eller en aktiv eller tørlagt alkoholiker eller anden misbruger. Der er tilknyttet narcissisme til det hele. 

Misbrugerne opsøges af den medafhængige. Og det går begge veje. For her er noget at tage fat på.

Her er en, som du kan hjælpe og “fixe”. Også misbrugeren drager fordel af det. For den medafhængige står altid klar til at “redde”. Og give forsyning. 

Den tørlagte alkoholiker er en person, som ikke drikker længere, men som sagtens stadig kan have alle symptomerne ved aktiv alkoholisme: egoisme, irritabilitet, rastløshed, utilregnelighed, løgnagtighed, ustabililtet og forskellige former for misbrug. Uden alkohol.

Det er derfor den medafhængige, som må have sine “følere” ude. For hvilket humør er partneren mon i? Hvordan skal jeg agere i dag? Hvordan skal jeg i dag få mit dopamin-sus? Altså, en god følelse af et formål med mit liv. 

Den medafhængige lever sit liv som en pleaser. Og derfor indtager forskellige roller i drama-trekanten. Rollerne svinger mellem redder, offer og krænker.

De der lever et liv som medafhængige, kan blive fornærmede, når de sidder overfor en person, der ikke er medafhængig. Eller overfor en, som er i helbredelse for sin medafhængighed.

Personen i helbredelse overfor gør ikke – og tænker ikke de samme ting som den medafhængige.

For en sund person, er det den medafhængige, som må ændre sig, for at opnå respekt. Det sker ikke automatisk. 

Det er nemt for en partner, en ven eller kollega at misbruge en medafhængig. Den medafhængige opfører sig omklamrende. Og ofte bedrevidende. Men personen ønsker egentlig bare at være venlig, uselvisk og selvopofrende. Derved er kimen lagt for et manipulerende magtspil. 

Den medafhængige er villig til at gøre meget, for at få sit “fix” i relationen. Det giver opmærksomhed, anerkendelse og følelsen af, at man har en funktion.

Så længe de andre “hænger på” og giver noget til det tomme følelsesliv, så længe kan den medafhængige være i illusionen om, at vi har en “dyb” relation. Dette er på ingen måde tilfældet. 

Vi bliver som det psykiske miljø, vi færdes i. Og derfor er det vigtigt, at vi forstår vores eneste sande afhængighed. Nemlig vores sande identitet.

Som medafhængige i helbredelse ser vi det usunde udspille sig for øjnene af os. Og selv de mindste grænser, vi sætter for den medafhængige, kan vælte personens indre verden.

Arbejdsomhed, behagesyge, loyalitet, sødme, omgængelighed og venlighed er ikke altid nok til at fortjene vores respekt.

Problemet er benægtelsen. Den er grundstenen i medafhængighed. Benægtelsen kommer ud af et indgroet mønster, vi har lært i barndommen med forældre, som ikke selv var deres opgave voksen.

Der vil være tilknyttet andre afhængigheder sammen med udviklingen af den medafhængige personlighed, såsom relationsafhængighed og sex- og kærlighedsafhængighed. 

7 fakta om den medafhængige:

 • Den medafhængige har problemer med at sætte grænser for sig selv og andre, herunder at skabe sunde prioriteter.
 • Den medafhængige har problemer med at vedligeholde de grænser, der er sat.
 • Den medafhængige er god til at “hoppe” over i andre, i stedet for at koncentrere sig om sig selv og sin Gud. 
 • Den medafhængige behandler sig selv som offer og opfatter sig som værende en, der gør noget godt og ærefuldt for menneskeheden.
 • Den medafhængige tager ansvar for andres følelser.
 • Den medafhængige lever i fremtiden: “Hvis bare jeg ordner det her..  så sker..”
 • De 14 karaktertræk i ACA, også kaldet “tjeklisten” i 12 trins programmet for voksne børn af alkoholikere og andre dysfunktionelle familier kan sammenlignes med 14 eksempler på medafhængighed. Se de 14 her 

Den bedste “kur” til at slippe ud af den medafhængige tåge består af “de tre grundpiller”:

 • Du får en åndelig opvågning i forhold til benægtelsen. 
 • Du kaster os ud i et intenst selvudviklingsforløb.
 • Du længdes efter et Gudsforhold. Og du får det! 

Suzanne Brøgger talte for nylig i en podcast med Sørine Gotfredsen om “det antropologiske dobbelblik”. Det er en evne, som hun udviklede i sit eget liv, fordi den var vigtig for hende. Og den handler om at se sig selv udefra, i forhold til andre typer af mennesker, uden at tage det ind, men virkelig få udviklet det kritiske antropologiske dobbelblik, en slags “professionel sans” til at skelne egne fra andres følelser og reaktionsmønstre. Her har man været i et længerevarende udviklingsforløb.

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

6 tanker om “Kom ud af den medafhængige tåge”

 1. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

  Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

Der er lukket for kommentarer.

Kom ud af den medafhængige tåge