Spring til indhold

(Læsetid: 2 min.) Ifølge Dr. Shannon Curry, Psykolog og Master i Klinisk Psykologi (Hende fra Johnny Depp-sagen mod Amber Heard, læs mere om hendes praksis her) er hovedårsagerne til skilsmisse:

  • Kritik.
  • Forsvar.
  • Foragt, dvs. kritik på steroider.

Øjnene ruller. Man kalder hinanden øgenavne. Det handler om at få den anden til at føle sig som et totalt latterligt væsen.

Dette er misbrugeradfærd med narcissisme på, som man har taget med sig fra barndommen.

Hovedårsagerne til den gode parforholds-relation er:

  • Samvittighedsfuldhed, dvs. du er motiveret for forholdet. Og besidder karaktertrækket resiliens, dvs. modstandsdygtighed og fleksibilitet.
  • Du er “lav på” neurose-skalaen, dvs. emotionel stabil. Du arbejder med dit eget mørke. Du er generelt glad og taknemmelig over dit liv. De “høje på” neurose-skalaen, ser alt som et problem. De skaber problemer ud af alt og ingenting.
  • Du er moderat eventyrlysten, dvs. du kærer dig om de simple ting. Du står et sted på midten i forhold til eventyr, dvs. væk fra ekstremerne.

De gode relationer gavner sundheden. Du er afstemt i forhold til andre mennesker. Du besidder evnen til at lytte. Høre fra den anden. Og genkende den andens behov. Således, at personen føler sig hørt og forstået.

De gode relationer består af følelsen af tryghed. Det føltes trygt, når du kan dele dine tvivl og bekymringer uden frygt for at den anden, som du betror dig til, vil udskamme dig, eller få dig til at føle dig som et skidt menneske.

De sunde relationer hjælper os med at holde vores velvære. Befinder du dig i et usundt forhold, vil der være uløste sammenfiltrede konflikter, usagte ord og langvarige oversvømmelser af stresshormoner. De vil påvirke dit immunforsvar i negativ retning. Du vil miste evnen til at tænke klart og lære i usunde forhold.

I sunde relationer er medfølelse en del af det mentale kompas. Det hjælper dig med at regulere dine følelser, og se ud over egen næsetip, uden behov for at kommentere på alt.

Der er næsten ikke noget værre end at være i en relation til en person, som hele tiden skal have det sidste ord. Og som føler sig kaldet til at skulle kommentere på alt hele tiden. Med egen forstand, som ophøjes til “den store visdom”.

Et eksempel herpå er den ældre Martin fra den seneste udgave af Gift Ved Første Blik. Det er nærmest pinligt og ulideligt at være omkring denne type mand. Martin dvæler rundt i psykologien og har behov for konstant at kommentere på alt. Martin tænker højt. Faktisk lige fra starten, hvor han lige har mødt Pernille. Pernille er ved at stå af, som du kan se i det  4. afsnit her

Denne situation mellem Pernille og Martin, kan også opleves i andre familie- og venskabsrelationer.

I sunde relationer lærer vi at kunne være trygge ved hinanden, imens vi hver især håndterer vores bekymringer, frygt, håb og drømme. Dette er med at opbygge intimitet, nærhed og følelsen af tryghed med vidtrækkende indvirkning på hinandens liv.

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Klar tænkning og læring i relationer