Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Personlighedsforstyrrelser består af forskellige typer mentale tilstande.

Der findes tre forskellige “clusters”, dvs. klynger af personlighedsforstyrrelser, som kan lede til langvarige, vedvarende usunde mønstre i tanker, følelser og handlinger.

Disse tre klynger kaldes i psykologien klynge A, B og C.

Hver klynge har forskellige unikke egenskaber, som kategoriserer symptomerne.

Alt i alt er definerede 10 personlighedforstyrrelser.

Man kan godt have flere personligheds forstyrrelser indenfor de forskellige klynger. Men dette indlæg omhandler kun klynge B. 

I klynge B findes 4 personlighedsforstyrrelser: den narcissistiske, antisociale, borderline og histrioniske.

Det, som er kendetegnende for klynge B er, at de alle involverer dramatisk og uberegnelig adfærd. De befinder sig alle i situationer med intense, ustabile følelser og impulsive handlinger.

Herunder gennemgåes de 4 personlighedsforstyrrelser under klynge B. Det er dog vigtigt at have i mente, at man ikke kan stille det op sort på hvidt. Der er forskellige grader af personlighedsforstyrrelser. 

1: Den narcissistiske

Den narcissistiske personligheds forstyrrelse er præget af grandiositet, som er følelsen af at være hævet over andre, behov for beundring og mangel på empati. Men for at få diagnosen narcissistisk personlighedsforstyrrelse kræver det mindst 5 ud af 9 karakteristika, som er listet under fanen Velkommen her

Du kan desuden læse mere om de 9 diagnostiske kriterier for narcissisme her

2: Den antisociale

Den antisociale personligheds forstyrrelse (ASPD) er præget af mangel på respekt overfor andre. Denne type følger ikke de sociale accepterede normer og regler. Dem, som har ASPD kan godt finde på at bryde loven eller skabe fysisk eller følelsesmæssig skade på andre mennesker rundt omkring dem.

De tager muligvis heller ikke ansvar for deres adfærd eller/og undgår konsekvenserne af den negative adfærd. 

3: Borderline

Personer med borderline personlighedsforstyrrelse (BPD) er præget af kraftig besvær med at regulere egne følelser. De har lavt selvværd, ofte humørsvingninger og er drevet af impulsiv adfærd, som inkluderer efterfølgende besvær med deres relationer.

Dette følger dem livet igennem, hvis ikke de SELV opsøger hjælp. 

4: Den histrioniske 

Den histrioniske personligheds forstyrrelse er præget af intense, ustabile følelser og et forvrænget selvbillede. Deres selvværd afhænger af anerkendelse fra andre. De har svært ved at være alene med sig selv.

De higer overvældende meget efter at blive set af andre. Og i dette kompleks kan de udspille et drama og/eller upassende adfærd, for at få opmærksomheden rettet på dem.

Læs mere om de 4 hos Cleveland Clinic her

I det næste indlæg vil jeg komme ind på forskellen på borderline og den histrioniske personlighed.

Du er velkommen til at kommentere i 14 dage. Herefter forsvinder muligheden og kommentarerne.

Du kan altid sende en besked til Narcfri under fanen “Velkommen”.

Følg med på Narcfri

5 tanker om ““Cluster B” personligheds forstyrrelser”

 1. נערות ליווי בתל אביב

  “You should be a part of a contest for one of the most useful websites on the internet. I am going to highly recommend this site!”

 2. HenryWoumn23453

  “Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks a lot for sharing!”

 3. נערות ליווי

  “I wanted to thank you for this excellent read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have you book marked to look at new stuff you post.

 4. “I was pretty pleased to find this website. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book-marked to check out new stuff on your web site.”

 5. דירות דיסקרטיות בבת ים

  Very nice write-up. I absolutely appreciate this site. Stick with it!

Der er lukket for kommentarer.

“Cluster B” personligheds forstyrrelser