Spring til indhold

(Læsetid: 2 min.) Jeg betragter en sund relation som en tennisbane. Vi bliver på hver vores side af nettet.

Men sagen er, at i dysfunktionelle relationer vil vi ikke have et net. Narcissister, narcissistiske personer og medafhængige vil ikke have et net.

Nettet betyder nemlig, at vi respekterer hinandens grænser og behandler hinanden som voksne mennesker.

Når vi ikke respekterer andres grænser eller behandler andre som voksne mennesker, handler det om, at vi føletænker i stedet for at tænke. Vi opererer ud fra krybdyrhjernens primitivitet og reaktivitet.

Når vi bruger krybdyrhjernen betyder det, at systemets anspændthed og føletænkning er på arbejde.

Føletænkningen kommer fra det limbiske system, hvor krybdyrhjernen (amygdala) er overaktiveret. Krybdyrhjernen læner sig op ad en sort/hvid forståelsesramme.

Krybdyrhjernen er let at snyde. Det er på grund af krybdyrhjernen, at vi reagerer med FFF, fear, fight, flight, eller på dansk frygt, kamp, flugt. Disse tre reaktionsmønstre er ikke særligt konstruktive til at skabe overblik og løse en konflikt.

Idealet handler om at se og forstå mere komplekse sammenhænge.

Ifølge familieterapeut Jerry Wise, som arbejder med dysfunktionelle og narcissistiske familier, kan anspændtheden inddeles i tre. Wise forklarer de tre forskellige former for anspændthed.

Der er den virkelige anspændthed, som kommer til udtryk, f.eks. hvis man bliver truet af en voldelig person. Den næste er den biokemiske anspændthed, som kommer fra psykiske sygdomme og andre sygdomme, hvor hjernen er involveret, f.eks. parkinson. Og til sidst systemets anspændthed, som er en anspændthed tillært i familien.

Systemets anspændthed er den, der får os til at reagere. Det er ikke en sand anspændthed, men en anspændthed, som familiesystemet skaber. Og som du forventes at tage ind i dit system.

For at få hjælp til at deaktivere anspændtheden og reaktiviteten, må vi arbejde på føletænkningen, den overaktiverede krybdyrhjerne, hvorfra alle vores sårbare knapper udspringer, som andre frit kan trykke på – og på en øget forståelse/indsigt i forhold til familiesystemets usunde dynamikker.

Du kan starte med at finde hjælp i selv-differentiering. Selv-differentiering handler i sin essens om evnen til at affekt-regulere og agere interafhængigt i relationer. I modsætning til medafhængigt eller modafhængigt. Lær mere her og her

En anonym betragtning.

“En terapeut sagde engang til mig: Der vil komme en dag, hvor vigtigheden af at mødes med en af dine narcissistiske familiemedlemmer vil svare til at gå forbi nogle tomme affaldscontainere ved siden af vejen. På denne dag vil du vide hvor langt du er kommet, hvor stærk du er blevet, hvor kraftfuld du kan føle dig. Dengang troede jeg ikke på det, men efter 12 år uden at være i kontakt med dem, kan jeg forsikre dig, når jeg ser dem i dag, det er lige så meningsfuldt for mig, som at gå forbi nogle tomme affaldscontainere ved siden af vejen. Jeg føler mig total rolig og i selvkontrol. Jeg har faktisk ondt af dem”.

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Håndtering af krybdyrhjernens føletænkning og systemets anspændthed