Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) For at kunne trives i et sundt venskab, må være gensidig tillid, tryghed og glæde tilstede. Og ikke kærlighedsbomber, efterfulgt af forsvindingsnumre og gaslighting.

Det er svært at få det til at fungere, når den ene part i jeres relation har følelser i klemme. Og derfor leger kispus med dig. Det mærker du f.eks. når din ven af det andet køn bliver verbalt aggressiv, da du ikke har de samme følelser investeret.

Derfor kan vennens behov for længerevarende opmærksomhed naturligvis ikke opfyldes.

Lotte befinder sig i et sådant venskab til en mandlig ven. Han lægger en masse i venskabet, der ikke er tilstede for Lottes vedkommende.

De har været uenige flere gange tidligere af samme årsag. Og nu sker det igen.

Vennen ringer Lotte op, som afviser opkaldet, da hun hverken har tid eller overskud til endnu en lang samtale. De har talt meget sammen den senere tid. Og Lotte føler sig efterhånden drænet.

Vennen forsvinder som lyn fra en klar himmel. Hurtigt og uventet.

Der går godt en uges tid. Og vennen er nu fuldstændig desperat efter kontakt. Han kimer Lotte ned, og sender hende beskeder, både på SMS og Messenger.

Vennen forlanger en forklaring på, hvad der er galt. Og er helt ude af den.

Vennen kører situationen op til noget, den slet ikke er. Og aldrig har været.

Lotte føler sig overrendt, kontrolleret, befamlet og afhørt.

Lotte vælger nu at sige fra. Dette er en kærlig handling kaldet løsrivelse (detachment). Det giver samtidig vennen tilladelse til det privilegie at blive sig selv.

Den nu tidligere ven svarer Lotte med subtil foragt og bitterhed i ordene. Han gaslighter Lotte, ved bl.a. at kalde hende “syg”. Blot en uge forinden overøste han Lotte med gaver og rosende ord.

Den tidligere ven kører det samme mønster om og om igen.

Han skifter mellem ven – løgner – krænker – ven – løgner – krænker osv. Han magter ikke at leve sit liv ud på en ægte nærværende og respektfuld måde. Med sin værdighed i behold. Han skyder med pile, når det ikke går hans vej.

Mennesker med narcissisme-problematikker bør arbejde med narcissismen og med selvværdet. Læs mere her

Bekræftende ord til en person, som kæmper med narcissisme:

  • Jeg respekterer, at vi er separate individer med separate følelser og behov.
  • Jeg respekterer, at et nej betyder nej. Og jeg fordømmer ikke min tidligere ven af den grund.
  • Jeg forstår, at det er MIG, det handler om. Fordi det er MIG, der trækker energien ud af relationen. Jeg er den, der suger for meget ud af andre mennesker. Det er det MIG, der bliver aggressiv, når jeg bliver såret, og når mine følelser ikke bliver forstået eller gengældt.
  • Jeg ejer min egen bagage. Jeg bruger den ikke til at projicere min sårede fortid over på dem, som siger fra overfor mig.
  • Jeg bruger ikke gaslighting og ukvemsord til at angribe dem, der sætter grænser overfor mig. Jeg er såret, men i stedet for at blive aggressiv, spørger jeg mig selv: Hvad var MIN andel?
  • Jeg bruger tilbagetrækning, når andre mennesker ikke ønsker mig i deres liv. Så jeg kan vokse åndeligt.
  • Jeg taler en sund relation op, hvilket betyder, jeg taler positive ord ind i mine fremtidige relationer. For ingen sunde relationer vil acceptere mine forsvindingsnumre og gaslightende adfærd. Jeg arbejder med mig selv, så fremtiden kan blive positiv og bære god frugt.
  • Jeg omvender mig og taler med den levende, Kærlige Gud for at finde svar og mening. Og jeg spør igen: Hvad var MIN andel?

Til dig, som oplever verbale angreb, kontrol, ydmygelse og et kravfænomen fra dine relationer, læs dine personlige rettigheder her

Læs også 12 principper, som kan hjælpe dig til at holde dig følelsesmæssig ædru her

Dine principper for en sund relation kan være dig til hjælp som en “sikkerhedsplan”, efter en barndom med manglende grænser og misbrug.

Du kan læse mere om hvordan misbrug påvirker fremtidige relationer her

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Forsvindingsnumre og gaslighting