Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Traumebonding er en reaktion og indfiltrering i et gammelt psykologisk net, som indfanger og arbejder i relationer mellem medafhængige og narcissistiske personligheder.

Traumebonding er en ulogisk form for binding og overinvolvering i en anden, hvor man gen-lever sin barndom.

Det er også en binding, der ikke giver nogen som helst rationel eller følelsesmæssig mening i nuet, grundet relationens mange forvirrende, misvisende beskeder. 

Derfra opstår kognitiv dissonans, som er en kognitiv disharmoni. Noget ulogisk sker. Og man rammes af det, der ikke kan kaperes rationelt.

Når du er “traumebonded” til en anden og derfor rammes af kognitiv dissonans, kan det følge dig hele livet. Selv efter, at relationen er slut. 

For næste gang du møder en, som du “klikker” med, og du udsættes for de forvirrende, misvisende beskeder, vil mekanismerne fra tidligere let kunne træde i gang igen.

Det traumatiske bekendtskab kan udvikle sig til et personovergreb.

Og den kognitive dissonans spille med, så at du dissocierer som en automatreaktion, dvs. du “forsvinder” mentalt, i stedet for at handle på misbruget. Du går “i frys”. Stivner kropsligt. Du kan ikke røre dig. 

Når en dissociering sker, kappes de rationelle tanker fra. Den gamle indviklede traumebonding fra tidligere reaktiveres. Og frygten overtager.

Når overgrebet eller den grænseoverskridende adfærd er “overstået”, da forstår du ikke, hvorfor du blev totalt ubevægelig og handlingslammet. Du forstår ikke, hvorfor du ikke sagde fra i situationen.

Der kan gå lang tid, før det går op for dig, hvad du har været udsat for.  

Med traumebondingen følger den psykologiske mekanisme af benægtelse. Med benægtelse søger vi at forklare og forsvare en andens overgreb. Og vi gør det til “ingenting”, samtidig med, at overgrebet bliver ved med at “hænge fast”. 

Men det er ikke sikkert, at det er åbenbaret for os. For hjernens signalstoffer skaber en indre logik, der retfærdiggør overgrebet eller den grænseoverskridende adfærd. Og den “beslutter sig for” at holde torturen ud. 

Traumebonding er en automat-reaktion på et traume. Det ses også hos dyrene, som en overlevelsesmekanisme. 

Det er vigtigt for vores psykiske sundhed, at vi får gennemarbejdet de skjulte sider af vores personlighed. Og første skridt er, at vi erkender og komme fri af benægtelsen. Så vi kan få vores Gudgivne selvrespekt og værdighed tilbage.

Benægtelsen sker, når vi kommer med undskyldninger og bortforklaringer på andres misbrug og overgreb. Men, vejen til helbredelse sker den dag, vi stopper op og beslutter os for at tage ansvar for eget liv og egen sundhed. Vi vælger os selv til.

Det er hårdt at bryde med livslange indviklede sjælebindinger. Det kræver viljen, en radikal omvendelse og at vi søger efter hjælp.

Det er min erfaring, at når du er magtesløs, til punktet af desperation og fortvivlelse, og du begynder at råbe ud til Gud om hjælp, da vil du få den. Og meget snart, vil du opleve, at du allerede er elsket. 

Bed gerne mirakelbønnen højt, indtil du mener hvert et ord. Den er her

Afslutningsvis en inspiration med en bekendelse fra “In this moment daily meditation book” fra CoDA, som kan købes her

Lær mere her

Skriv gerne din kommentar i nedenstående kontaktformular. Dette er muligt i 14 dage. Herefter forsvinder muligheden. Det er kun dit navn, som bliver publiceret, ikke e-mail. 

Følg med på Narcfri

Traumebonding, de gamle sjælebindingers indviklede net