Spring til indhold

(Læsetid: 4 min.) Når vi oplever en relation med en ustabil identitet, er det et rødt flag. Dvs. relationen kan virke god og charmerende, men grænserne i adfærden bliver lynhurtigt overskredet. Og dette kan skabe kognitiv dissonans. 

Der er to typer narcissisme, som er vigtige at holde sig for øje: Den grandiose og den skrøbelige.

Den skrøbelige er god til at bruge de sociale koder og status gennem ydmyghed. Og er primært indadvendt. Nogle eksperter i narcissisme kalder den skrøbelige narcissist “den ensomme ulv”.

Den grandiose derimod er selvsikker og ligeglad med, hvad andre tænker. Primært udadvendt, taktløs, og med tendens til storhedsvanvid.

Den grandiose narcissist skrider hurtigt ind over grænsen ved at være fysisk i kontakten. Dette kan bl.a. komme til udtryk ved at kramme sit offer hårdt. Jeg hørte om en pige, som var blevet krammet så hårdt, indtil hendes øreringe faldt ud.

Den grandiose narcissist vil gerne hurtigt videre i det fysiske. Og bruger fysisk magt og overlegenhed som en del af kontakten. Men en narcissist kan have træk fra begge typer, dvs. fra både den grandiose og den skrøbelige.

Efter at have set dokumentaren om sexisme i musikbranchen, må jeg næsten tage hatten af for det magtfulde individ af en sanger og skuespiller, i forhold til manglende selvindsigt og evne til at victim blame. Det er klassisk narcissisme. Læs om sagen her

Narcissistiske individer har en tendens til at svinge imellem ekstremerne. Fra det ekstravagante til det modløse og depressive.

Ved fysiske og psykiske/åndelige overgreb er det som regel narcissisten, der lægger ansvaret over på ofret, ved at fokusere på dennes karaktertræk og handlinger som årsag til misbruget. 

Narcissistiske individer har en tendens til at overdrive og dramatisere, når de henviser til andre eller til en given sag, som kan sætte dem i et dårligt lys. Det gøres ikke ud af anger. Men for at definere sig selv som eftertænksom, bedre eller af højere moral. I virkeligheden er det et tegn på en skrøbelig selvfølelse. 

Når narcissister overdriver, vurderer de sig selv på en oppustet og ikke flatterende måde.

Et andet rødt flag er, når en adfærd og motivation til handling baseres på at opnå godkendelse fra andre. Det du fortæller om dig selv, opfanger narcissisten fluks. Og vupti. Så har personen oplevet præcis det samme som dig. Men fordrejningen og misbrugeradfærden er karakteristisk.

Narcissistiske individer ser ud ad. Aldrig ind ad. Undtagen på det overfladigske plan. I forsøg på at få genoprettet kontrollen med situationen. Og deres nu blakkede ry. 

Narcissistiske individer besidder til max ekstremt høje standarder for andres adfærd overfor dem. Men når det drejer sig om at opretholde standarder, som afspejler andres menneskerettigheder og privilegier, er deres standard yderst lav. De er lynhurtige til at give andre skylden. Og bliver let fornærmede. Dette kaldes narcissistisk skade.

Et tredje rødt flag er narcissisters meget varierende niveau af empati. Dette skyldes, at de har brug for at identificere sig med følelser og behov hos mennesker omkring dem. For at kunne mærke sig selv. 

Det er svært for narcissistiske individer at sætte sig ud over egne behov, på det dybere plan. For det meste drejer sig om dem. Og deres reaktioner på andre. Når de alligevel gør det, har det altid et formål, nemlig at få narcissistisk forsyning. 

I alle tilfælde behandler de andre som objekter.

Enten ser narcissister på andre som løsrevne linser. Eller som overdrevne afstemninger. Begge dele fungerer for dem, ved at styrke deres selvfølelse.

Et fjerde rødt flag er, når vi i en relation oplever, at forholdet er overfladisk med tydelige seksuelle over- eller undertoner. Det kan dreje sig om, at du skal vises frem, bruges som fetish, eller lægge ører til kritik om din person og/eller din krop.

Individer som lider af narcissistisk personligheds forstyrrelse kommer formentlig aldrig til fuldt ud at udvikle deres evne til emotionelt at regulere sig selv. Derfor er de så afhængige af mennesker og udefra kommenende omstændigheder til at regulere deres følelser.

Narcissister kan ikke kontrollere deres følelser indefra. De prøver at kontrollere følelserne i mennesker omkring dem. Det er derfor, at narcissister er så manipulative. Og visse typer mennesker tiltrækkes af dem, f.eks. medafhængige. De bruger mange former for taktikker til at manipulere deres vej ind til andre menneskers inderste jeg.

Mennesker, der er i forhold med narcissister beskriver, at de føler sig som objekter, da narcissisten har en ringe interesse i dem som mennesker. Personlig vinding og status er det, der driver narcissistens tænkning og levevis. 

Et femte bomsikkert rødt flag det er, at de er ekstremt overfølsomme overfor kritik. Og derfor reagerer de prompte med skam eller ydmygelse, når de bliver kritiseret eller udstillet. De er hurtige til at slå hånden af folk, der bare gerne vil være sig selv og ikke gå med på deres manipulation. 

Narcissister vil, til hver en tid, benægte deres fejl. Og trække sig fra relationen. Eller de venter på en undskyldning.

Narcissister føler sig truede af andres livsglæde og klarsyn. Alt det, de ikke kan kontrollere, truer dem. For da kan de ikke regulere sig selv følelsesmæssigt.

Et sjette rødt flag gør sig gældende ved deres variable niveauer af selvværd.

En narcissistisk person har en tendens til at forsøge at regulere sit selvværd igennem opmærksomhed. Og ved at søge godkendelse fra andre. De kan f.eks. gøre dette igennem åbenlys eller skjult grandios adfærd.

Nu da du ved alt dette om narcissisme, er det tid til at tage et kig på, hvad narcissisme ikke er. 

Det er vigtigt at bemærke, at narcissisme, dvs. den patologiske narcissisme ikke bør forveksles med sund narcissisme. 

Vi må gerne pleje sunde psykologiske behov, som omfatter vores selvværd, værdighed og velvære. Det er alt sammen vigtige behov, som er nærende. 

Læs mere her

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

De røde flag for narcissisme