Spring til indhold

(Læsetid: 2 min.) Når din relation har en ustabil identitet, er det et rødt flag.

Mennesker med narcissistiske træk har en tendens til at overdrive, når de henviser til andre. For på denne måde at definere sig selv som bedre eller af højere moral.

I virkeligheden er det et tegn på deres skrøbelige selvfølelse. 

Når de overdriver, vurderer de sig selv på en oppustet og ikke flatterende måde. 

De har en tendens til at svinge imellem ekstremerne. Fra det ekstravagante til det modløse og depressive.

Et andet rødt flag er, når deres adfærd og motivation til handling baseres på at opnå godkendelse fra andre mennesker. F.eks. når de spejler sig i dig. Men det, som de i virkeligheden gør er efterligning. 

Det, du fortæller om dig selv opfanger de. Og vupti. Så har de oplevet det præcis samme som dig, helt ind i detaljen. 

Narcissister har nogle ekstremt høje standarder for andres adfærd overfor dem. Men, når det drejer sig om at opretholde standarder, som afspejler andres rettigheder og privilegier, er deres standard yderst lav. De er lynhurtige til at give andre skylden og bliver let fornærmede. 

Et tredje rødt flag er narcissisters meget varierende niveau af empati. Dette skyldes, at de har meget brug for at identificere sig med følelser og behov hos mennesker omkring dem.

På andre tidspunkter kan de være ekstremt indstillede på de reaktioner, som andre mennesker har i forhold til dem.

Det er svært for narcissistiske mennesker at sætte sig ud over deres egne behov. For alt, ja ALT drejer sig om dem og deres reaktioner på andre. Men selv når de gør det, har det altid et formål, nemlig at få narcissistisk forsyning. 

Narcissister måler deres selvfølelse og værdi, baseret på hvordan andre opfatter dem. 

I alle tilfælde behandler de andre som objekter.

Enten ser de andre som løsrevne linser. Eller også som overdrevne afstemninger. Begge dele fungerer for dem, ved at styrke deres selvfølelse.

Et fjerde rødt flag er, at du i jeres relation vil opleve, at forholdet er overfladisk. Det kan f.eks. dreje sig om, at du blot skal vises frem. Eller lægge ører til deres negativitet. 

Mennesker, der er i forhold med narcissister beskriver, at de føler sig som et objekt, da narcissisten har en tendens til at have lille interesse i dem som mennesker.

De bruger mennesker til personlig vinding og status.

Du skal altid følge “narcissistens pibe”, ellers er du ude i kulden. Indtil de igen får brug for deres narcissistiske forsyning. Måske fordi den mangler fra andre. Så kan det være, at de kommer tilbage til dig. 

Et femte rødt flag, som du kan være bumsikker på, det er der hver gang. Det er, at de er ekstremt overfølsomme overfor kritik. Og derfor reagerer de prompte med skam eller ydmygelse, når de bliver kritiseret. Og de er hurtige til at slå hånden af dig, når du viser dem, hvem du er i denne relation. 

De vil benægte deres fejl til hver en tid. Og de vil trække sig eller vente på din undskyldning.

Et sjette rødt flag gør sig gældende ved deres variable niveauer af selvværd.

En narcissistisk person har en tendens til at forsøge at regulere sit selvværd igennem opmærksomhed. Og ved at søge godkendelse fra andre. De kan f.eks. gøre dette igennem åbenlys eller skjult grandios adfærd.

Nu da du ved alt dette om narcissisme, er det tid til at tage et kig på, hvad narcissisme ikke er. 

Det er vigtigt at bemærke, at narcissisme, dvs. den patologiske narcissisme ikke bør forveksles med sund narcissisme. 

Vi må gerne pleje vores sunde psykologiske behov, som omfatter vores selvværd, værdighed og velvære. Det er alt sammen vigtige behov, som er nærende. 

Afsluttende bøn:

Kære Gud, hjælp mig med at vælge ro fremfor kaos, distance fremfor disrespekt og mental sundhed og glæde frem for komplicerede forhold og dysfunktionelle reaktioner. Tak. Amen.

Læs mere her

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

De røde flag for narcissisme