Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Når du som stemplet syndebuk i familien omgås de narcissistiske søskende – en dynamik, som iøvrigt også forekommer i kirkerne og andre steder med en intim familiær atmosfære, så kan du godt regne med, at du har med en pseudo-relation at gøre. Det er ikke en rigtig, sand eller kærlig relation.

Pseudo-relationen kendetegnes ved andres overinvolvering og erobring af dine tanker – og iøvrigt af hele samtalen.

Pseudo-relationer handler i sin kerne om, at den ene part vil erobre samtalen og undgå eller undvige ansvar for egen adfærd. Det er usundt og det er patologisk.

I en pseudo-relation vil erobreren bruge manipulation til at triangulere. Og triangulering er som et skakspil, hvor erobreren inddrager en tredje person eller flere til at skabe en følelse af et magtspil, hvor du er den underdanige. Dette vil gøre dig usikker og utryg.

På denne måde opnår erobreren kontrol og magt over dine tanker, om hvad du end måtte tænke og føle om en given (dysfunktionel) situation.

Læs mere om triangulering, den giftige taktik her

Erobreren bagtaler altid andre mennesker i det nære miljø. Og det stopper ikke før, du flytter dig fysisk. Erobreren har ofte en ophøjet position i det givne nære miljø, f.eks. med ansvar for nykommere.

Erobreren næres af triangulering og gaslighting, hvorved du begynder at betvivle dine egne tanker og dømmekraft. Og så længe du er deltager og sopper rundt i denne pseudo-relation, vil du stå aldeles stille – menneskeligt og åndeligt. Det handler om, at du skal holdes i skak. 

Det sker ofte, at erobreren bliver vred og derfor må hælde sin gylle ud over dig eller andre. Dette vil ikke give mening for dig, fordi der er ingen lighed i reaktiviteten. Erobreren reagerer 30 gange og du reagerer een gang og får hele skylden.

Du kan aldrig opnå lighed i forhold til en erobrer-narcissist. Der vil altid være uligheder i pseudo-relationen. For der er ingen delt realitet.

Det er deres realitet eller ingen. Det er deres subjektivitet eller ingen. Du bliver talt til, ikke med. Og en konfrontation med den erobrer-narcissistiske person giver uomtvisteligt et sammenstød. 

Ifølge Jerry Wise fra Relationship Systems her er det vigtigt, at du behandler denne type narcissist “business-like”. Så du holder dig mentalt på afstand og ikke tager noget af det ind. 

Personligt, vil jeg hellere være mig selv end at være en klippet del af mig selv, som skal passe ind i, hvordan erobreren og andre har brug for eller forventer, jeg er. Men det tog mig et stykke tid at komme til dette sted.

For dette at vælge at være sig selv, i stedet for omgivet af dysfunktionelt selskab, kræver en del styrke og disciplin. Og disse færdigheder er generelt undervurderede, hvis ikke åbenlyst ildeset i nogle familier, herunder kirker og lokalsamfund.

Dette at vælge at leve oprigtigt og autentisk, vil highlighte det uoprigtige i den toksiske person. Det er en adfærd, der afspejler manglende indre fred og balance, som kan ses og opleves i det ydre.

Erobreren har behov for at manipulere og bedrage. Og denne adfærd trigges af dem, som vælger at omfavne hele livets fylde.

Vi skal, på ingen måde, nedtone det lys, vi har fået i vores hjerter, bare fordi, at det har potentiale til at oplyse en anden persons manipulation og bedrag.

Må dit 2024 blive et nyt år fyldt med sunde relationer. Fri fra dysfunktionelle familieroller, triangulering og gaslighting.

Godt nytår!

Skriv gerne en kommentar. Det er kun dit navn og kommentar, som bliver offentliggjort, ikke email.

Muligheden for at kommentere forsvinder efter 14 dage.

Følg med på Narcfri

De narcissistiske søskende og pseudo-relationer