Spring til indhold

(Læsetid: 3 min.) Velkommen til Narcfri, som startede d. 7. februar 2020.

Nye indlæg kommer som regel om fredagen. Nogle gange kan der gå et par uger imellem.

Narcfri er en personlig blog om narcissistisk misbrug, narcissistisk misbrugs syndrom og om hvordan man bliver sat fri.

Alle indlæg er baseret på erfaringer med mennesker, som jeg mener har narcissistiske personlighedstræk. Jeg kommer selv fra en dysfunktionel familie, hvor der forekom både alkoholisme og narcissistisk misbrug. Og jeg mener, at alkoholisme er forbundet med narcissistisk misbrug, som en giftig cocktail for børn at vokse op i.

Det narcissistiske misbrugs syndrom blev jeg først gjort opmærksom på mange år senere, som noget jeg selv har været dybt filtret ind i, i cyklusser. Og stadig har følsomhed overfor. Og det har ALT med min egen familiebaggrund at gøre.

Jeg har arbejdet i mange år med selvudvikling, men manglede den viden og indsigt, som jeg har fået nu, og som jeg gerne deler med dig, som læser bloggen.

Mit narcissistiske misbrugs syndrom, dvs. jeg var udsat for narcissisme i min barndom, gjorde at jeg i min magtesløshed og store fortvivlelse søgte efter svar. Og erfarede den levende, kærlige Gud, efter en bøn i min stue. Det var – og er den Gud, som griber ind i menneskers omstændigheder, og gør alle ting nyt.

Bønnen lød: “Gud, hvem er jeg og hvad er kærlighed?”

Jeg var lige kommet hjem efter et bønnemøde i den internationale, tværkirkelige organisation “Aglow”, da miraklet skete. Læs om “Aglow” her

Til at forklare familiedysfunktionen og hjælpen i det terapeutiske univers, finder jeg min inspiration i den familiesystemisk narrative tilgang og kropsterapi, herunder kropsbevidsthed og balanceret træning.

Vi har, som voksne børn af dysfunktionelle familier, været så meget “i hovedet” altid. Og ikke givet kærlig opmærksomhed til, hvad der skete i kroppen, pga. det narcissistiske misbrugs syndrom, vi led under. Læs mere om tegnene på dette her

Det er vigtigt for mig at pointere, at vi alle har narcissistiske træk, både sunde og usunde. De sunde hjælper os bl.a. med at bevare følelsen af selvværd og opretholde et positivt selvbillede. De fleste af os har kun få usunde narcissistiske træk, som kommer frem, når vi er under pres. Andre har flere og mere dybdegående, forstyrrede træk. Og til sidst findes den narcissistiske personlighedsforstyrrelse, som er en diagnose, i samme kategori som psykopati.

Der findes altså forskellige grader af narcissisme. Men i hele spektret, har vi med formørkede sider af menneskelivet at gøre, som vi bliver nødt til at erkende eksistensen af og få frem i lyset. For da vil kraften i det mørke, som de sider afspejler, forsvinde. Og jo mere mørket afsløres, jo mindre effekt har det på os. Dette er min erfaring og mit mål med denne blog.

Fænomenet narcissisme mener jeg startede tidligt i familiesystemet. Og det er, efter min mening alt for undervurderet i den terapeutiske verden. For det narcissistisk dysfunktionelle kom ikke ud af ingenting. Og det er meget infiltreret i dysfunktionelle misbrugerfamilier verden over. Den narcissistiske misbruger giver det videre, som han eller hun har lært i familien. Og sådan kan det fortsætte fra generation til generation.

I princippet kan alle møde en narcissist, men de fleste personer, som klikker med en narcissist er selv voksne børn af dysfunktionelle familier, sex- og kærlighedsafhængige, andre misbruger familiekonstellationer og medafhængige. Det er alle personer, som ikke har udviklet en sund, afbalanceret tilknytning som børn. Og derfor stadig higer efter den kærlighed, accept og anerkendelse, som de aldrig fik. I håbet om at blive hele og frie mennesker. Og her er narcissisten det perfekte match.

Problemet er bare, at vi opnår aldrig den helhed, frihed, kærlighed, accept og anerkendelse, som vi søger hos en narcissist. For grundlæggende er sjældent mere end krummer at hente. Det er først, når vi begynder at kigge indad på egne adfærds- og tilknytningsmønstre, at tingene kan ændre sig til det helende og udfriende. Og når vi kommer til at erkende det hulrum, vi har i hjertet, den tomhed, vi føler, den kan aldrig fyldes ud med et menneske. Den eneste personlighed eller kraftkilde, som kan udfylde den tomhed, det er Gud. Den levende Gud.

Og her kan mødet med en narcissist, så at sige være “Guds måde” at give os “et vink med en vognstang”, så vi vågner op. Får en vækkelse. Og bliver åndsfyldte mennesker. Begynder at vende energien tilbage til os selv. Væk fra de andre. Væk fra dem, som kun gav os krummer. Og ud af benægtelsen.

I anvendelsen af ordene narcissist og narcissistisk misbrug, læner jeg mig op ad det amerikanske DSM-5 diagnostisk kriterie for narcissistisk personligheds forstyrrelse: NPD. Det er er den amerikanske diagnosemanual for psykiske lidelser.

Du kan læse mere om de 9 diagnostiske kriterier for narcissisme her

Den narcissistiske personlighed er præget af grandiositet, som er følelsen af at være hævet over andre, behovet for beundring og mangel på empati. Men for at få diagnosen narcissistisk personlighedsforstyrrelse kræver det mindst 5 ud af 9 karakteristika, som herunder er listet.

Jeg har hentet karakteristika fra “Temadag om narcissisme” fra Dansk Psykolog Forenings Selskab for Misbrugspsykologi på Misbrugsnet.

Læs dem også her

1: En grandios opfattelse af egen betydning (overdriver præstationer og evner og forventer at blive opfattet som overlegen uden at vise tilsvarende bedrifter.)

2: Er optaget af fantasier om ubegrænset succes, magt, udmærkelse, skønhed eller idealiseret kærlighed.

3: Mener han eller hun er speciel og unik, og kan kun forstås af, eller relatere til tilsvarende specielle personer eller personer af høj status.

4: Har brug for overdreven beundring.

5: Har en opfattelse af berettigelse.

6: Er interpersonelt udnyttende.

7: Mangler empati, ønsker ikke at genkende eller identificere sig med andres følelser og behov.

8: Er ofte misundelig på andre eller tror andre er misundelige på ham eller hende.

9: Udviser arrogant, hovmodig adfærd eller holdninger.

Narcissisme kan desuden inddeles i nedenstående kliniske fænotyper, d.v.s. fremtoninger:

1: Grandios eller sårbar

Narcissismen manifesterer sig som grandios eller sårbar narcissisme. Og de to poler kan findes i samme person, og kan skifte.

2: Synlig eller skjult

Narcissismen udtrykkes synligt eller skjult, ”overt or covert”. Dette betyder, at der findes både synlig og skjult grandios narcissisme og synlig og skjult sårbar narcissisme.

3: Somatisk eller intellektuel

Den skjulte narcissisme inddeles desuden i den somatiske og den intellektuelle undertype. Den somatiske narcissisme er meget optaget af kroppen, og bliver bl.a. “høj af” at læse partnerens forgudelse af ham eller hende i seksuelle intime situationer.

Den intellektuelle narcissisme sætter sig selv i scene som den intellektuelle type, men har ikke en specielt højere IQ end andre. For denne type er partneren mere en masturbationsmaskine. Den intellektuelle type kan være noget sadistisk.

Christina Copty beskriver de to typer i “Den svære kærlighed”, som klart er anbefalelsesværdig læsning for mere uddybelse.

Send gerne dine eventuelle spørgsmål eller kommentarer herunder i kontaktformularen.

Følg med på Narcfri

    Velkommen