(Læsetid: 5 min.) For at blive helbredt efter narcissistisk misbrug, er det essentielt for os voksne børn af dysfunktionelle familier, at vi begynder at skabe nye regler for vores liv.

Her giver jeg dig 10 leveregler, som har hjulpet mig efter narcissistisk misbrug:

For det første skal du se at komme hjem til dig selv, dvs. du tager din energi væk fra det menneske, som misbruger og objektiviserer din tillid, for sit eget projekt. Tag energien hjem til dig selv – fysisk, mentalt og åndeligt.

Dernæst skal du søge Gud for svar. Og du skal vide, at du til hver en tid er værdifuld og altid elsket af Gud. Dette er et faktum, som ingen kan lave om på.

Der er kraft i mirakelbønnen, som nævnt i forrige indlæg. Bønnen forvandlede mit liv. Prøv selv, hvis du er søgende, at be den højt her

Slip så de mennesker i dit liv, som holder dig fast i afhængigheder. Det kan f.eks. være en ven, som er medafhængig, og som holder dig fast i en medafhængig relation, ved at prøve at give dig skyldfølelser, når du sætter grænser for dit liv og velbefindende. Hvis ikke vennen accepterer dine grænser, er det ikke en sand ven. Grænser er vigtige for os. Læs mere om grænser her

Du skal også arbejde på dine afhængigheder, dvs. på dine voksen/barn dysfunktioner, din medafhængighed og din sex- og kærlighedsafhængighed. Det er ikke usandsynligt, at du også har andre afhængigheder, som kræver din opmærksomhed. Og jeg synes, at den bedste måde at arbejde på afhængigheder er med 12 trins programmet, da det bygger på konceptet om at søge sin Højere Magt. Du kan f.eks. starte i ACA eller SLAA. Der findes også online møder via den gratis app: “In The Rooms”. 

Det er vigtigt, at du kommer til bunds i dine afhængigheder, for ellers gentager den samme cyklus sig senere. Og du kommer fri af dine sjælebindinger ved bøn og dit indre arbejde med de 12 trin.

Du skal også acceptere, som en leveregel for dig selv, at der findes nogle i din familie eller vennekreds, som anser dig for at være skør. Lad dem om det, for du lever med det. Og de forstår ikke, hvad du har været igennem. Du ser klart og det gør de ikke. Du er ved at få fornuften tilbage i dit liv. Og er blevet gjort opmærksom på dit sårede indre barn, som kræver din omsorg, pleje og næring. Det forstår de ikke. 

Du skal endvidere fokusere på nutiden og på momentum. Og momentum betyder, at tingene går fremad. Du har lært af fortiden og ser nu fremad i dit liv. Men du skal være opmærksom på, at det kun er Gud, din Højere Magt, som kan guide dig igennem smerten fra fortiden. Din opgave er at ære din nutid og behandle den med omsorg, imens du lader Gud guide dig fremad. Vi kan ikke selv, i egen kraft, selv om vi ofte tror det. Jeg kan i hvertfald ikke. 

Du skal også lade dine narcissistiske familiemedlemmer eller tidligere venner være. De må gerne være vrede på dig og spille dig ud mod andre, efter du har sat grænser for dit liv. Måske har de ovenikøbet lavet en smædekampagne imod dig. Men du har din sag i orden med Gud, og det, de har gang i, er imellem dem og Gud. Derfor skal du holde dig langt væk fra at blande dig. Du kender sandheden, som satte dig fri. Og en dag vil den forhåbentligt også komme til dem. Men det er ikke dit ansvar at give den til dem. Du må give slip og overlade dem til Gud. 

Det næste er, at du skal forstå det narcissistiske misbrug, at det havde en mening og et formål. For du var nødt til at møde gentagelsen fra din barndom, igen og igen, igennem dine narcissistiske misbrugere, for at få øjnene op. Du vil nemlig altid spejle dig selv i andre, der hvor du selv er – og endnu mangler helbredelse. Derfor havde det en mening og et formål. Meningen var gentagelsen, for til sidst at give dig et vink med en vognstang. Og formålet var, at du skulle helbredes. Gud var med.

Så på en måde kan du være taknemmelig for dine oplevelser med en narcissistisk misbruger, selvom det lyder kynisk. Men det har bragt dig et skønt sted hen, efter du omsider fik øjnene op.

Du skal endvidere kontinuerligt arbejde på at lade Gud styre dit liv, ikke dig selv og din frygt. For ofte, når vi selv prøver at styre vores liv, som voksne børn af dysfunktionelle familier, er det baseret på dramascenarier og frygt. Men denne frygtens åndsmagt hører ingen steder hjemme i dig. Du må sætte dig for at lytte mere end at handle ud fra impulser, og lade intuitionen råde, ikke frygten. For når frygten råder, kører hjernen sit eget løb. Og den inviterer dig til at give op. Men med intuition viser du, at du er klog nok til at vente på Gud, med tålmodighed, indtil du får et hint om, hvad du skal gøre eller undlade at gøre. Når det drejer sig om intuitionen, vil du pludselig få en åbenbaring, som kommer til dig. Og det sker altid, imens du er i gang med at lave noget andet.

Forskellen på frygt og intuition forstår jeg på denne måde:

Når det handler om hvad du tænker, er det frygt, og når det handler om hvad du modtager, er det intuition.

Hvis du vil blive bedre til at følge intuitionen, kan du bede denne bøn højt fra Den Hellige Birgitta: “Gud, vis mig vejen og gør mig villig til at vandre den”.

Læs evt. bønnen i sin fulde længde her

Til sidst, men ikke mindst, skal du arbejde heftigt på radikal selv-kærlighed. Her kommer 10 eksempler på det:

 • Fyld din krop, sjæl og ånd med gode, sunde ingredienser.
 • Sørg for at få trænet din krop.
 • Omfavn dit narcissistiske misbrugs syndrom, imens dit indre barn heler. Men kom UD af offermentaliteten. Og bed den om at forlade dig.
 • Hold reglen om “ingen kontakt” til den narcissistiske misbruger. Og lad vær med at stalke personen på de sociale medier. Det vil retraumatisere dig. Og narcissister er mestre i at flashe løgne. Det har du ikke brug for at se på.
 • Find glæden frem dybt inde i dig selv. Vær kærlig overfor dig selv, med aktiviteter, som fylder dit space og gør dig glad, såsom: at skrive, tegne, sy, plante planter, lave mad, designe en webside osv.
 • Skriv ned hvordan dit liv er blevet bedre uden din misbruger. Og tilgiv, for din egen skyld.
 • Lad vær med at bringe ham eller hende op i samtaler. Det skaber også retraumatisering.
 • Find ud af hvad der gør dig taknemmelig over alt det, som Gud gør for dig og din fremgang hver dag. Fejr det. Skriv en taknemmelighedsliste til dig selv og en ven hver dag, mindst 3 ting.
 • Kom væk fra” HALT”: “hungry, angry, lonely, tired” – sulten, vred, ensom og træt. 
 • Brug evt. en terapeut, som forstår dit syndrom, en kropsterapeut og/eller en coach.

Ved at følge de 10 leveregler efter narcissistisk misbrug, vil du efterhånden opleve, at giften begynder at komme ud af din krop. Og du kommer nærmere dit sande selv. 

Opsummering

De 10 leveregler:

 1. Kom hjem til dig selv
 2. Søg Gud
 3. Slip dysfunktionelle relationer
 4. Arbejd på afhængigheder
 5. Accepter, du er skør for nogle
 6. Fokuser på nutid og momentum
 7. Lad narcissisten være vred, for det er ikke dit ansvar
 8. Husk, at det narcissistiske misbrug havde en mening og et formål 
 9. Lad intuitionen råde, ikke frygten
 10. Arbejd på radikal selvkærlighed

Følg med på Narcfri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 nye leveregler efter narcissistisk misbrug

 • Admin